toto

Suspek DUI Las Vegas Tertakluk kepada Pengeluaran Darah Segera mulai 1 Okt

Mulai bulan depan, sesiapa yang disyaki memandu di bawah pengaruh (DUI) di Las Vegas boleh diambil darah mereka di tempat kejadian. Ketika itulah ahli phlebotomis akan meronda dengan Jabatan Polis Metropolitan Las Vegas tujuh malam seminggu untuk mengambil sampel darah di perhentian lalu lintas dan kemalangan.

Polis Hentian Trafik Phlebotomist
Ahli Phlebotomis Ashley Webber-Gamboa, kanan bawah, mengambil darah Pengeluaran SGP daripada suspek DUI yang tidak dikenali berikutan perhentian lalu lintas oleh polis Las Vegas awal tahun ini. (Imej: Las Vegas Review-Journal )
Program baharu itu dibiayai oleh geran $545K daripada Pejabat Keselamatan Lalu Lintas Nevada (NOTS), yang menyebut pemanduan terjejas sebagai punca utama kemalangan maut di Nevada. Program ini membolehkan ahli phlebotomis menunggang dengan sarjan polis dan ditempatkan ke hentian DUI atau kemalangan seperti yang diperlukan. Ia juga membayar untuk van penarik darah polis yang dilengkapi khas.

Polis lebih suka ujian darah berbanding alat pernafasan — salah satu daripadanya mungkin diberikan selepas suspek DUI gagal dalam pelbagai ujian ketenangan lapangan — kerana hanya ujian darah mengukur kehadiran kedua-dua alkohol dan dadah, termasuk ganja. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa alat pernafasan juga tidak boleh dipercayai, dengan margin ralat sehingga 50% berbanding ujian darah.

Suspek DUI boleh menolak ujian darah lapangan dan memilih untuk mengambil ujian darah di penjara, di mana polis akan mengangkut mereka apabila Result SDY penolakan. Jika mereka terus menolak sebarang pengambilan darah, pegawai boleh mendapatkan waran daripada hakim semasa panggilan untuk memaksanya.

Pada masa ini, pakar perubatan yang mengambil darah bekerja syif 10 jam untuk Metro pada hujung minggu dan cuti sahaja.

Dalam tempoh lima tahun yang lalu, hampir 43% daripada semua ranap sistem melibatkan DUI, menurut NOTS.

Dua Jam dan Mengira…
Undang-undang Nevada memberi polis dua jam dari hubungan awal mereka dengan suspek DUI untuk mengambil sampel darah atau nafas. Jika tidak, mereka tidak boleh menggunakan ujian sebagai bukti dalam kes DUI. Sekiranya polis tidak dapat mengalahkan masa, saksi pakar mesti membantu membuktikan suspek mabuk semasa berada di belakang roda.

Semua itu terlalu intensif sumber untuk tangkapan dan pendakwaan salah laku,” kata peguam bela Las Vegas, Thomas Moskal kepada Las Vegas Review-Journal awal bulan ini.

Phlebotomist mula menunggang pegawai sebagai sukarelawan pada 2018. Jawatan itu dibayar dua tahun kemudian sebagai sebahagian daripada geran NOTS awal $250,000.

Cannabis Can of Worms Ditutup
Sehingga tahun lepas, sesiapa yang memandu di Nevada yang darahnya mengandungi 2 atau lebih nanogram per mililiter THC, sebatian psikoaktif dalam kanabis — atau 5 atau lebih nanogram setiap mililiter metabolit ganja — dianggap cacat undang-undang di mahkamah.

Suspek tidak dibenarkan berhujah bahawa mereka tidak cacat kerana toleransi yang terbina atau mereka tidak mengambil ganja dalam beberapa hari atau Keluaran HK bahkan berminggu-minggu dan tidak menunjukkan tanda-tanda kemerosotan.

Tahun lepas, Gabenor Nevada Steve Sisolak menandatangani Rang Undang-undang Perhimpunan 400 menjadi undang-undang untuk menangani isu ini. Ia memerlukan pendakwa untuk membuktikan kemerosotan ganja melalui cara tambahan selain daripada ujian darah — seperti tingkah laku memandu dan ujian ketenangan di lapangan.