Uncategorized

Macau mengetatkan peraturan ujian virus untuk ketibaan dari HK

Pihak berkuasa Macau telah mengetatkan syarat kemasukan bagi semua ketibaan dari bandar jiran Hong Kong berikutan peningkatan kes tempatan Keluaran SGP jangkitan Covid-19 di sana, kata Biro Kesihatan Macau pada hari Isnin.

Syarat kuarantin 14 hari kekal untuk semua pengembara masuk yang telah berada di Hong Kong dalam tempoh 14 hari sebelum tiba di Macau.

Keperluan baharu – berkuat kuasa dari 6 pagi pada hari Selasa (4 Ogos) – ialah mereka yang masuk dari Hong Kong mesti mempunyai sijil yang membuktikan mereka telah diuji negatif untuk jangkitan Covid-19, yang telah dikeluarkan dalam Pengeluaran SGP tempoh 72 jam sebelumnya, bukan dalam tempoh tujuh hari sebelumnya, seperti sebelumnya.

Alvis Lo Iek Long, pengarah klinikal di kemudahan kesihatan awam Macau Hospital Conde S. Januário, berkata pada hari Isnin pada taklimat tetap kerajaan Macau mengenai Covid-19, bahawa pihak berkuasa bandar tidak dapat melihat pada masa ini skop untuk mengurangkan hubungan perjalanan dengan Hong Kong, berikutan situasi Covid-19 yang terakhir.

Hong Kong telah menyaksikan purata 115.9 kes dilaporkan setiap hari dalam tempoh tujuh hari dari 28 Julai hingga Isnin termasuk, menurut data terkini daripada kerajaan bandar itu. Sehingga Isnin, pihak berkuasa kesihatan Hong Kong telah merekodkan sejumlah 3,589 kes jangkitan Covid-19 yang disahkan.

Situasi Covid-19 di Hong Kong boleh “menolak kembali sebarang gelembung Demo Slot perjalanan” antara bandar itu dan Macau, kata pembrokeran Sanford C. Bernstein Ltd dalam nota Isnin. Penganalisis institusi itu berkata bahawa pada masa biasa, pelawat Hong Kong menyumbang “ sehingga 15 peratus ” setiap tahun daripada pendapatan kasar perjudian kasino Macau.

Kerajaan Hong Kong sebelum ini mengumumkan bahawa ia telah melanjutkan sehingga 7 September tarikh akhir untuk menghapuskan peraturan kuarantin 14 hari untuk ketibaan dari Macau, tanah besar China dan Taiwan.